Genetiskt modifierade mikroorganismer/ organismer
Genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) - innesluten användning
Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2023:13 om risker vid vissa typer av arbete, omfattar arbete med genmodifierade mikroorganismer (GMM) och syftar till att skydda både hälsa och miljö.
Föreskrifterna gäller innesluten användning (i laboratorium/djurhus eller motsvarande) av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM är t ex cellkulturer med en extra gen som inte tillkommit genom naturliga processer). All typ av GMM-hantering kräver anmälan eller tillstånd (undantag beskrivs i 3 och 5 §§ förordning 2000:271). Tillstånd krävs för hantering av GMM som är riskfyllda (R), endast ett fåtal tillstånd finns för Lunds universitet. GMM som utgör försumbar (F) eller låg (L) risk för människa eller miljön behöver istället anmälan. Blanketter finns att hämta på Arbetsmiljöverkets webbplats.
Anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet - Arbetsmiljöverket (av.se)
Kompletta ansökningar och uppdateringar skickas till Arbetsmiljösamordnare vid Kemicentrum för genomläsning, diarieföring och kontakt med Arbetsmiljöverket. Handläggningstiden för F-verksamhet eller L-verksamhet är 45 dagar efter det att en fullständig anmälan har lämnats till arbetsmiljöverket.
Uppdatera anmälan årligen om det skett förändringar.
Genetiskt modifierade organismer (GMO) - innesluten användning
Information om innesluten användning av genetiskt modifierade växter finns i Jordbruksverkets föreskrifter.
Bestämmelser om innesluten användning av andra genetiskt modifierade organismer än mikroorganismer finns i Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2007:29) om innesluten användning av genetiskt modifierade växter, i Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 1995:33) om användning av genetiskt modifierade djur och i Havs- vattenmyndigheten föreskrifter (FIFS 2004:2) om genetiskt modifierade vattenlevande organismer.
Alla som använder genetiskt modifierade landlevande växter eller djur inneslutet (t.ex. i växthus, djurhus eller motsvarande) ska ansöka om tillstånd för brukande av anläggning, och sedan anmäla den inneslutna användningen till Jordbruksverket. Motsvarande gäller för vattenlevande organismer som är Fiskeriverkets ansvarsområde.